Dziczyzna: Potrawka z królika

Mariusz Siwko
29.10.2015

Składniki:

  • 1,5 kg królika (przodki)
  • 1l wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 40 g masła
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Królika podzielić na porcje, opłukać i osuszyć.
Posypać solą i pieprzem, następnie ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości.
Wyjąć, oddzielić mięso od kości.
Na rozgrzanym w rondlu maśle obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę.
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół plasterki, dodać do cebuli i razem obsmażyć.
Dodać do rondla pokrojone i oprószone mąką mięso, liść laurowy, cebulę z warzywami.
Dolać wywar i dusić do miękkości na wolnym ogniu przez 20 minut.
Po 20 minutach dolać śmietanę wymieszaną z mąką, wymieszać i zagotować.

Podawać:

Z ryżem i kiszonym ogórkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie