Dziczyzna: Królik w sosie własnym

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • tuszka królicza
  • 60 g tłuszczu
  • 2 łyżki pasty curry
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Królika umyć, obrać z błon, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem.
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec około 80 minut w temperaturze 180°C.
W czasie pieczenia podlewać często sosem, a wyparowany sos uzupełniać wodą.
Na 15 minut przed końcem pieczenia pastę curry rozprowadzić połową szklanki wody
i polać królika pastą w trakcie pieczenia 2-3 razy.
Upieczone mięso pokroić na kawałki i ułożyć na półmisku.

Podawać:

Z ziemniakami i buraczkami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie