Dziczyzna: Królik w sosie piwno-musztardowym

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg mięsa królika
  • 3 cebule
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 100 g śmietany 18%
  • 250 ml piwa
  • cukier
  • musztarda ziarnista
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Królika oprószyć pieprzem i skromną ilością soli, obsmażyć na oliwie i odstawić na bok.
Na tłuszczu z królika przesmażyć do zmięknięcia cebule pokrojone w piórka,
dorzucić całe, obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, zielone zioła i listki laurowe.
Zmniejszyć ogień na średni, wlać piwo, dołożyć 4-5 łyżeczek musztardy.
W zależności od goryczy piwa, można dodać 2-4 łyżeczki cukru.
Dolać śmietanę, wcześniej lekko posoloną i zmieszaną z łyżką pozostałych składników sosu.
Zamieszać, i ewentualnie doprawić do smaku.
Umieścić królika z powrotem w naczyniu, przykryć i piec 3 godziny w 150°C.

Podawać:

Z ryżem na sypko i czerwoną kapustą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie