Składniki:
Przyrządzenie:
Królika oprószyć pieprzem i skromną ilością soli, obsmażyć na oliwie i odstawić na bok.
Na tłuszczu z królika przesmażyć do zmięknięcia cebule pokrojone w piórka,
dorzucić całe, obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, zielone zioła i listki laurowe.
Zmniejszyć ogień na średni, wlać piwo, dołożyć 4-5 łyżeczek musztardy.
W zależności od goryczy piwa, można dodać 2-4 łyżeczki cukru.
Dolać śmietanę, wcześniej lekko posoloną i zmieszaną z łyżką pozostałych składników sosu.
Zamieszać, i ewentualnie doprawić do smaku.
Umieścić królika z powrotem w naczyniu, przykryć i piec 3 godziny w 150°C.
Podawać:
Z ryżem na sypko i czerwoną kapustą.