Dziczyzna: Królik w musztardowym sosie z kaparami

Marek Szydełko
29.10.2015

Składniki:

  • 1 królik podzielony na porcje
  • 3 łyżki smalcu lub oleju
  • 1 posiekana mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki musztardy

Przyrządzenie:

Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć królika.
Zmniejszyć ogień i dodać cebulę.
Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać czosnek i smażyć dalej.
Zalać winem, dodać pietruszkę, majeranek i musztardę.
Doprawić solą i pieprzem.
Dodać kapary, przykryć i dusić około 45 minut.
Wyjąć mięso i trzymać w cieple.
Sos zredukować.

Podawać:

Polane sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie