Dziczyzna: Królik śląsko-morawski

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg króliczego mięsa
  • garść suszonych śliwek
  • 1 liść laurowy
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 5 suszonych moreli
  • 125 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól

Przyrządzenie:

Śliwki wypłukać, osączyć i godzinę moczyć w winie.
Pod koniec moczenia dodać umyte morele (bez pestek).
Mięso królika umyć, osuszyć, pokroić na kawałki,
oprószyć tymiankiem, pieprzem, solą, obsmażyć na sklarowanym maśle.
Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, dodać do mięsa.
Dodać liść laurowy, wlać pół szklanki wody i dusić 35 minut.
W połowie duszenia dodać śliwki z winem.
Gdy mięso będzie miękkie, wrzucić morele i chwilkę razem dusić.
Wlać śmietanę, wymieszać, przyprawić sos do smaku.

Podawać:

Na ogrzanym półmisku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie