Dziczyzna: Czekoladowy królik

Antoni Kwapisz
29.10.2015

Składniki:

  • 4 udka z królika
  • kości od combra
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g marchwi
  • 50 g selera
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 6 łyżek oleju
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 5 pokruszonych ziarenek jałowca
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 goździki
  • ½ zwitka cynamonu
  • ½ l wytrawnego czerwonego wina
  • ½ l esencjonalnego wywaru mięsnego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • sól
  • pieprz
  • 100 g szalotki
  • listki tymianku

Przyrządzenie:

Posiekać cebulę i czosnek.
Marchewkę i seler pokroić w drobną kosteczkę.
Rozciąć chili, usunąć nasionka.
Rozgrzać 4 łyżki oleju i na nim mocno przysmażyć rozdrobnione warzywa i kości.
Dodać wszystkie przygotowane składniki (z wyjątkiem mięsa) oraz przyprawy i zioła, mocno przysmażyć.
Podlać połową wina, całość przykryć, wstawić do piekarnika o temperaturze 225°C na 25 minut.
Następnie kości i warzywa podlać resztą wina i wywarem mięsnym.
Dusić jeszcze 90 minut. Po tym czasie całość przecedzić, wywar zachować.
Wsypać do niego startą czekoladę i mieszając podgrzewać, aż się rozpuści.
Powstały sos przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać resztę oleju, na nim mocno obsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem.
Dodać pokrojone na ćwiartki szalotki i smażyć jeszcze 15-20 minut.
Mięso i szalotki przełożyć do sosu.
Na wolnym ogniu podgrzewać 10-15 minut, następnie przełożyć na półmisek.

Podawać:

Z kopytkami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie