Drób: Zrazy drobiowe

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • ogórek kiszony
  • żółty ser
  • jajo
  • bułka tarta
  • mąka
  • duża cebula
  • przyprawa (np.warzywko)
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Piersi roztłuc tłuczkiem.
W zależności od ich wielkości można je przekroić na pół.
Ogórek i ser pokroić w paseczki, ułożyć je na przemian na mięsie, posypać solą, pieprzem.
Mięso zwinąć w ruloniki, zszyć je wykałaczkami lub obwiązać nitką, lub też mocniej roztłuc krawędzie,
co umożliwi sklejenie ich bez potrzeby stosowania wykałaczek czy nici.
Ruloniki obtoczyć w mące, rozmąconym jajku, i na koniec w bułce.
Smażyć na średnim ogniu.
Cebulkę podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem "warzywka" a gdy będzie miękka, dodać do zrazów.

Podawać:

Z ziemniaki lub frytkami.

Uwagi:

Zrazów drobiowych nie potrzeba długo smażyć.
Mięso jest delikatne i szybko jest gotowe.
Obtaczanie w mące, w jajku i w bułce sprawia, że kotlety mają wspaniałą złotą i chrupiącą skorupkę.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie