Drób: Won ton w rosole

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • 200 g zmielonej piersi z kurczaka
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego
  • białko z 1 jajka ubite na pianę
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki wrzątku
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

Przyrządzenie:

Kapustę drobno poszatkować, posypać solą, pozostawić na 20 minut, przepłukać i odcisnąć.
Odciśniętą kapustę wymieszać z mięsem, imbirem oraz sosem sojowym.
Dodać sól, pieprz, wymieszać z ubitym białkiem.
Do miski wsypać mąkę i wlać wrzątek. Mieszać łyżką dolewając zimną wodę i olej.
Wyrobić na gładkie ciasto, wałkować na cienko i wyciąć kwadraty o boku 8x8 cm.
Na kwadratach ułożyć po łyżeczce farszu i skleić przeciwległe rogi a następnie brzegi ciasta.
Gotować przez 5-8 minut we wrzątku.

Podawać:

W klarownym rosole doprawionym sosem sojowym i imbirem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie