Drób: Wątróbki na szałwiowych grzankach

Mariusz Siwko
29.10.2015

Składniki:

  • 50 g masła
  • 12 świeżych wątróbek z kurczaka
  • 75 ml białego wina
  • 125 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 4 kromki białego chleba
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Rozgrzać patelnie, dodać połowę masła.
Dodać wątróbki, przesmażyć je po obu stronach, zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu, trzymać w cieple.
Na patelnię wlać białe wino i gotować, do czasu aż zostaną 2/3 wina.
Dodać bulion, zagotować, zdjąć z ognia.
Dodać musztardę i pietruszkę, wmieszać resztę masła.
Na patelnię z powrotem przełożyć wątróbki, podgrzać.
W tym czasie wyciąć z każdej kromki chleba po trzy krążki i ułożyć je na blasze do pieczenia.
Szałwię wymieszać z oliwą, tą mieszanką smarować krążki chleba.
Włożyć do piekarnika na 5 minut, aż będą lekko złociste.
Wątróbki pojedynczo układać na grzankach.
Każdą z nich posypać posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie