Składniki:
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Rozgrzać patelnie, dodać połowę masła.
Dodać wątróbki, przesmażyć je po obu stronach, zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu, trzymać w cieple.
Na patelnię wlać białe wino i gotować, do czasu aż zostaną 2/3 wina.
Dodać bulion, zagotować, zdjąć z ognia.
Dodać musztardę i pietruszkę, wmieszać resztę masła.
Na patelnię z powrotem przełożyć wątróbki, podgrzać.
W tym czasie wyciąć z każdej kromki chleba po trzy krążki i ułożyć je na blasze do pieczenia.
Szałwię wymieszać z oliwą, tą mieszanką smarować krążki chleba.
Włożyć do piekarnika na 5 minut, aż będą lekko złociste.
Wątróbki pojedynczo układać na grzankach.
Każdą z nich posypać posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.