Drób: Udka w winogronach

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • olej
  • szczypta curry
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta imbiru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • sok z cytryny
  • 1 gałązka zielonych winogron
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka miodu
  • pieprz kolorowy

Przyrządzenie:

Udka umyć, osuszyć i równomiernie obsypać curry, papryką, chili, czosnkiem, imbirem, pieprzem, solą.
Odstawić na 30 minut.
Obsmażyć na rumiano na oleju, zdjąć z ognia.
Winogrona pokroić na połówki.
Na patelnię dodać masło, winogrona położyć na patelnię przekrojoną stroną do dołu.
Smażyć aż winogrona lekko się zrumienią.
Dodać udka, dolać trochę wody i poddusić do zupełnej miękkości mięsa.
Dodać miód, podsmażyć całość, aż sos będzie ciemnobrązowy.
Doprawić sokiem z cytryny i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Podawać:

Z ryżem na sypko.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie