Drób: Udka w sosie pomarańczowym

Antoni Kwapisz
29.10.2015

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • sok z 2 dużych lub 4 średnich pomarańczy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • bułka tarta
  • płatki owsiane

Przyrządzenie:

Udka zalać sokiem z pomarańczy, dodać olej i sól, wstawić do lodówki na 4 godziny.
Udka wyjąć z lodówki i panierować w bułce tartej wymieszanej z płatkami owsianymi.
Obsmażyć na gorącym tłuszczu, aż zyskają złocisty kolor (ok. 10 min).
Przełożyć do nagrzanego żaroodpornego naczynia, tak, żeby wszystkie udka leżały na dnie.
Dodać skórkę z pomarańczy i posypać tartą bułką z płatkami.
Zapiekać przez 20 minut.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie