Drób: Udka w miodzie

Mariusz Siwko
29.10.2015

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki whisky
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przyrządzenie:

Cebulę i czosnek drobno pokroić, dodać sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir.
Delikatnie posolone udka wymieszać z powyższą marynatą, włożyć do lodówki na kilka godzin.
Wyjąć udka i piec w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, około 90 minut, w 200°C, kilka razy przewracając.
Pozostałą marynatę gotować 5 minut, w razie potrzeby zagęścić mąką.

Podawać:

Z młodymi ziemniaczkami z wody polanymi ugotowaną marynatą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie