Drób: Udka kurczaka z owocami z grilla

Antoni Kwapisz
29.10.2015

Składniki:

  • 4 udka kurczaka 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 125 ml sosu sojowego
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta białego pieprzu
  • 4 plastry ananasa
  • 2 przepołowione banany
  • masło

Przyrządzenie:

Udka umyć, osuszyć, z obu stron posypać według własnego uznania solą, czarnym pieprzem i papryką.
Wino, sos sojowy, imbir i biały pieprz wymieszać w naczyniu,
włożyć udka i marynować 3-4 godziny, co pewien czas je obracając.
Udka wyjąć, osuszyć i piec tak długo, aż skórka stanie się chrupka.
Plastry ananasa lekko posmarować masłem i opiekać po 2-3 minuty z każdej strony.
Na samym końcu opiec banany przez około 2 minuty.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie