Drób: Udka kurczaka w ziołach i czosnku

Mateusz Nowak
29.10.2015

Składniki:

  • 3 posiekane liście szałwi
  • 1 posiekana gałązka świeżego tymianku
  • 1 posiekana gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 udka kurczaka
  • 5 dużych ząbków czosnku, grubo siekanych
  • ½ szklanki bulionu z kurczaka

Przyrządzenie:

Podgrzać piekarnik do temperatury 195°C.
W misce połączyć szałwię, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, oliwę z oliwek.
Wymieszać do połączenia.
Mieszaniną przypraw wysmarować kawałki kurczaka.
Włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego, wlać bulion.
Piec przez 30-45 minut.
W międzyczasie posiekany czosnek uprażyć na patelni, najlepiej żeliwnej.
Udka wyłożyć na talerze, opruszyć prażonym czosnkiem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie