Drób: Udka kurczaka w miodzie z cytryną

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy

marynata:

  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy

Przyrządzenie:

Udka umyć i osuszyć.
Zrobić marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i łącząc je z oliwą.
Marynatą natrzeć nóżki i odstawić na noc do lodówki.
Do żaroodpornego naczynia wcisnąć sok z dwóch wyszorowanych wcześniej cytryn i wrzucić skórki.
Mięso polać miodem wymieszanym z oliwą.
Piec w 180°C około 60 minut polewając mięso sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie