Drób: Udka kurczaka à la chilli pepper

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • 4 suszone strąki papryczki chili
  • 2 szklanki wody
  • 1 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości

Przyrządzenie:

Strąki papryczki chili włożyć do miseczki i zalać wodą.
Trzymać zanurzone przez 30-45 minut lub do czasu aż lekko miękną.
Podczas gdy strąki chili moczą się na patelni rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu.
Plastry cebuli smażyć na średnim ogniu, aż zaczną się karmelizować, tj. przez około 25 minut.
Zmiękczone kąpielą wodną papryczki chili pokroić.
Paprykę i duszone pomidory zmiksować blenderem, do tej pasty dodać oregano, sól i pieprz.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Mięso z udek kurczaka posypać solą i pieprzem, umieścić je w piekarniku na karmelizowanej cebuli.
Zalać pastą paprykowo-pomidorową i piec przez 25-30 minut.

Podawać:

Z ryżem na sypko i kukurydzą z puszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie