Drób: Udka kurczaka duszone z pomidorami i oliwkami

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Udka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
Przesmażyć na lekko brązowy kolor na rozgrzanej oliwie.
Przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, tymianek.
Smażyć około 3 minut.
Dodać pokrojone pomidory, oliwki, doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć z powrotem udka, przykryć i dusić razem, aż kurczak będzie miękki (około 25 minut).

Podawać:

Z ziemniakami, rozmarynem i młodymi jarzynami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie