Drób: Tort z piersi

Mateusz Nowak
29.10.2015

Składniki:

  • 500 g piersi drobiowych
  • 1 czerstwa bułka
  • 100 ml śmietany 36%
  • 50 g rodzynek
  • 25 g płatków migdałkowych
  • sól
  • pieprz
  • zmielona gałka muszkatołowa
  • brzoskwinie w syropie
  • 1 kiwi
  • świerze liście mięty

Przyrządzenie:

Bułkę namoczyć w mleku, filety pokroić, rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Mięso, odciśniętą bułkę, śmietanę i żółtka zmiksować.
Średnią tortownicę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Białko ubić.
Masę mięsnąposolić, dodać pieprz, gałkę, rodzynki, migdały.
Wymieszać delikatnie z białkiem.
Wlać do tortownicy, włożyć do nagrzanego do 180°C piekranika.
Piec około 45 min.
Wyjąć z tortownicy, udekorować owocami.

Podawać:

Można z sosem czosnkowo-pomarańczowym:
5 ząbków czosnku zeszklić na łyżce masła,
dodać łyżeczkę cukru, sok z 1 pomarańczy, pół kostki rosołowej,
klika posiekanych listków mięty, 100 g śmietany do zup 18%,
zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie