Składniki:
Przyrządzenie:
Bułkę namoczyć w mleku, filety pokroić, rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Mięso, odciśniętą bułkę, śmietanę i żółtka zmiksować.
Średnią tortownicę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Białko ubić.
Masę mięsnąposolić, dodać pieprz, gałkę, rodzynki, migdały.
Wymieszać delikatnie z białkiem.
Wlać do tortownicy, włożyć do nagrzanego do 180°C piekranika.
Piec około 45 min.
Wyjąć z tortownicy, udekorować owocami.
Podawać:
Można z sosem czosnkowo-pomarańczowym:
5 ząbków czosnku zeszklić na łyżce masła,
dodać łyżeczkę cukru, sok z 1 pomarańczy, pół kostki rosołowej,
klika posiekanych listków mięty, 100 g śmietany do zup 18%,
zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody.