Drób: Tokany z indyka

Maciej Piwowski
29.10.2015

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • 40 g masła
  • 150 g pieczarek
  • natka pietruszki
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 200 ml śmietany do zupy
  • 2 mandarynki
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżka Vegety

Przyrządzenie:

Pierś indyka pokroić w paski 4×1,5 cm.
Posiekać cebulę i natkę pietruszki, pieczarki pokroić na grubsze kawałki.
Mandarynki obrać, usunąć biały podskórek i rozdzielić.
Na szerokiej patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim cebulę, a potem pieczarki.
Dodać pietruszkę i pokrojone mięso.
Posolić i dodać curry oraz Vegetę. Wszystko krótko poddusić i zalać śmietaną.
Dodać cząstki mandarynek i na wolnym ogniu dusić aż mięso zmięknie.
Pod koniec gotowania zalać winem.

Podawać:

Z ryżem na sypko.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie