Drób: Tarta śródziemnomorska z kurczakiem

Mateusz Nowak
29.10.2015

Składniki:

  • ciasto kupione w sklepie
  • ½ piersi kurczaka
  • 2-3 garscie czarnych oliwek
  • 3 jajka
  • kawałek startej mozarelli
  • kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
  • tymianek
  • cząber suszony
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka koncenrtatu pomidorowego

Przyrządzenie:

Pokroić pierś na bardzo drobne kawałki i obtoczyć w przyprawach.
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć mięso, dodać czosnek.
Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, które podziobać widelcem.
Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym.
W osobnej misce ubić dobrze 3 jajka, posolić.
Włożyć podsmażone mięso na ciasto, rozsypać równomiernie oliwki.
Całość polać rozbełtanymi jajkami.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C i przykryte folią aluminiową piec przez 20 minut.
Pod koniec posypać mozarellą, tymiankiem, cząbrem, bazylią, polać oliwą i piec jeszcze 5 minut bez folii.

Podawać:

Do białego wina lub piwa.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie