Drób: Tajine

Maciej Piwowski
29.10.2015

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 8 suszonych moreli
  • 4 suszone figi
  • 15 g uprażonych migdałów
  • 4 dymki
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 2 cebule
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżeczka rzymskiego kminu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża kolendra
  • sól

Przyrządzenie:

Z połowy oliwy oraz z kardamonu, czosnku, kurkumy, pieprzu, cynamonu i kminu zrobić marynatę.
Do marynaty włożyć kurczaka, wstawić na noc do lodówki.
Cebulę pokroić w duże piórka i podsmażyć w dużym garnku na pozostałej oliwie.
Dodać udka wraz z marynatą i zalać wszystko wodą tak, aby mięso było minimalnie przykryte.
Dodać figi, morele, rodzynki, lekko posolić.
Przykryć pokrywką i dusić przez 2-3 godziny na bardzo malutkim ogniu.
Doprawić solą.

Podawać:

Posypane prażonymi migdałami i sezamem, z posiekaną kolendrą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie