Drób: Sznycel z indyka

Remigisz Szulc
29.10.2015

Składniki:

  • 4 sznycle z indyka po 150 g
  • 100 g bekonu w cienkich plastrach
  • 150 g ryżu
  • 1 pomidor
  • 3-4 pieczarki
  • 120 g zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżki masła
  • łyżek sosu sojowego
  • czarny świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do grilla

Przyrządzenie:

Sznycle umyć, osuszyć i zbić tłuczkiem na cienkie, foremne płaty.
Ryż ugotować na sypko.
Pieczarki oczyścić, opłukać i drobno pokroić.
Pomidor obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Masło rozgrzać na patelni, dodać pomidora, pieczarki, groszek, sos sojowy, przyprawy
Dusić przez 5 do 7 minut na małym ogniu, a następnie połączyć z ryżem i dokładnie wymieszać.
2/3 farszu rozłożyć na przygotowanych sznyclach,  a resztę pozostawić w ciepłym miejscu.
Sznycle zwinąć wraz z farszem, owinąć bekonem, spiąć wykałaczką.
Posypać przyprawą do grilla i układać na mocno rozgrzanym ruszcie.
Piec przez 15-20 minut, stale obracając.

Podawać:

Z pozostałym farszem i białym winem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie