Drób: Szafranowy pilaw z kurczaka

Mariusz Siwko
29.10.2015

Składniki:

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżeczki szafranu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g uprażonych płatków migdałów
  • 200 g ryżu basmati
  • 100 g cebuli
  • 600 ml gorącej wody
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżeczki Vegety

Przyrządzenie:

Filety z kurczaka i wszystkie papryki pokroić na paski.
Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso z każdej strony potem dodać paprykę.
Posypać 1 łyżeczką Vegety i dusić przez 10 minut podlewając odrobiną wody.
Dodać łyżeczkę szafranu i posiekany czosnek. Ryż umyć i osuszyć.
Na margarynie podsmażyć cebulę posiekaną w talarki, dodać ryż i razem smażyć około 2 minuty.
Dodać wodę, łyżeczkę szafranu i resztę Vegety.
Pilaw gotować na małym ogniu około 10-12 minut.
W ten sposób przygotowany ryż posypać uprażonymi płatkami z migdałów i podać z duszonym kurczakiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie