Drób: Skrzydełka z niespodzianką

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 kieliszki wiśniówki
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa typu jarzynka
  • 200 g suszonych różnych owoców

Przyrządzenie:

Skrzydełka umyć, odciąć lotki, osuszyć, natrzeć przyprawą jarzynową.
Owoce obmyć osuszyć.
Pod pachę każdego skrzydełka włożyć owoc i spiąć wykałaczką.
Skrzydełka ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Jeśli zostaną jakieś owoce to można dodać je luzem do skrzydełek.
Polać całość wiśniówką, olejem, ½ szklanki wody i odstawić 2-3 godziny.
Piec w 180°C przez 1 godzinę pod przykryciem.
Pod koniec pieczenia odkryć i piec do zrumienienia.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie