Drób: Skrzydełka w pomarańczowo-pomidorowej glazurze

Remigisz Szulc
29.10.2015

Składniki:

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki mielonej
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
  • 4 łyżeczki konfitury pomarańczowej

Przyrządzenie:

Skrzydełka umyć, osączyć, włożyć do garnka i zalać osoloną wodą.
Gotować przez 15 minut od zagotowania wody.
Wyjąć, przestudzić.
Z 4 łyżek oleju, sosu sojowego, papryki, pieprzu, curry zrobić pastę.
Natrzeć skrzydełka i zostawić przykryte w lodówce na 3 godziny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C aż się zarumienią.
Wymieszać 3 łyżki oleju z pastą z pomidorów i konfitura pomarańczową.
Glazurą posmarować skrzydełka z jednej i drugiej strony.
Dopiec przez około 5 minut by glazura się zapiekła.

Podawać:

Z białym pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie