Drób: Skrzydełka w panierce czosnkowo-koperkowej

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • 700 g skrzydełek z kurczaka
  • sól
  • czarny świeżo zmielony pieprz
  • 1 jajko
  • 1 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki suszonego kopru
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Blachę do pieczenia spryskać oliwą z oliwek.
Lotki skrzydełek usunąć, oddzielić ramiona skrzydełek od przedramion.
Kawałki skrzydełek posolić i bez skrępowania popieprzyć.
Roztrzepać jajko.
W innym naczyniu zmieszać bułkę tartą z koprem i czosnkiem.
Kolejno zanurzać kawałki skrzydełek w jajku
a następnie obtoczyć w mieszaninie bułki tartej, kopru i czosnku.
Panierowane skrzydełka ułożyć na blasze do pieczenia.
Skropić oliwą z oliwek.
Piec w piekarniku przez 15 minut, mięso obrócić i piec kolejne 15 minut.

Podawać:

Z białym pieczywem i surówką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie