Drób: Skrzydełka w kukurydzianej panierce

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • curry
  • ostra papryka
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki zmielonych płatków kukurydzianych
  • olej
  • mleko

Przyrządzenie:

Skrzydełka podzielić na części, lotki odrzucić.
Moczyć przez 50 minut w osolonej wodzie.
Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami.
Wymieszać mąkę, z tartą bułką i płatkami kukurydzianymi.
Odsączone z wody skrzydełka maczać w jajkach i mieszance panierki, znowu w jajkach i panierce.
Smażyć na złoto w głębokim oleju z dodatkiem łyżki masła.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie