Drób: Skrzydełka w klonowym syropie

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • 10 skrzydełek kurczaka, około 900 g
  • ½ cytryny
  • 5 listków laurowych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka z górką ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska

Przyrządzenie:

Piekarnik nagrzać do 210°C.
Skrzydełka umyć i osuszyć, ułożyć w dość dużym naczyniu żaroodpornym,
jedno obok drugiego, tak aby lotki były schowane pod spód aby się nie przypaliły..
Wycisnąć sok z cytryny bezpośrednio na skrzydełka.
Pokroić pozostałą skórkę z cytryny i włożyć ją pomiędzy skrzydełka wraz z liśćmi laurowymi.
Polać syropem klonowym.
Ziarna pieprzu rozgnieść w moździerzu na mniejsze kawałki lub zmielić bardzo grubo w młynku do pieprzu.
Wymieszać z oliwą z oliwek i polać skrzydełka, posypać solą morską.
Wstawić do górnej części piekarnika, piec przez 45 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie