Drób: Sataj z indyka

Marek Szydełko
29.10.2015

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka

marynata:

  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki chili

sos:

  • 1 mała drobno pokrojona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g chrupkiego masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili

Przyrządzenie:

Pierś z indyczą pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm.
Składniki marynaty wymieszać na płytkim talerzu.
Nabić mięso na patyki do szaszłyków, polać marynatą pozostawić w lodówce na 2 godziny.
Piec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C, podlewając pozostałością marynaty.
W trakcie pieczenia możemy przygotować sos:
cebulę zeszklić na oleju, dodać pozostałe składniki i podgrzewać stale mieszając.

Podawać:

Z ciepłym sosem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie