Drób: Saciwi z kury

Marek Szydełko
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kura
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 łyżka mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • pół małej ostrej papryczki
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Kurę oczyścić, starannie umyć i podgotować w osolonej wodzie.
Mięso wyjąć, ostudzić, posmarować masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Gdy kura będzie miękka podzielić na porcje.
Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej, wrzucić do rondelka.
Wlać wody i dusić około 10 minut,
Dodać mąkę, rosół, ocet, posiekaną pietruszkę, czosnek utarty z solą, zmieloną kolendrę.
Porcje kury włożyć do sosu, gotować 5-10 minut na wolnym ogniu.
Orzechy razem z ostrą papryczką utłuc w moździerzu lub przepuścić przez maszynkę.
Dodać szafran rozprowadzony w gorącej wodzie. Dobrze wymieszać.

Podawać:

Na zimno.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie