Składniki:
Dekoracja:
Przyrządzenie:
Sprawioną gęś zalać zimną wodą i moczyć 2-3 godziny.
Gęś osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Umyte śliwki zalać 2-3 łyżkami wina, odstawić na 2 godziny.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w grube plastry,
skropić sokiem z cytryny i wymieszać z miodem oraz szałwią.
Dodać obraną podzieloną na cząstki pomarańczę.
Farszem nadziać gęś, zaszyć.
Całą tuszkę nasmarować masłem, ułożyć w brytfannie, zalać 2-3 łyżkami wrzątku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C.
Piez skrapiając winem i polewając wytwarzającym się sosem, aż mięso będzie miękkie.
Sparzone rodzynki, osączyć, zalać rumem i miodem, wymieszać z orzechami.
Jabłka wydrążyć, napełnić farszem rodzynkowym.
Na 25 minut przed końcem pieczenia ustawić je wokół gęsi.
Upieczoną gęś przenieść na półmisek żaroodporny, obok ustawić jabłka.
Podawać:
Udekorowane gałązką jodły lub ostrokrzewu.