Drób: Rumiana gęś faszerowana

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • sprawiona gęś 4 kg
  • 500 g winnych jabłek
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Dekoracja:

  • 4 duże jabłka o czerwonej skórce
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka miodu

Przyrządzenie:

Sprawioną gęś zalać zimną wodą i moczyć 2-3 godziny.
Gęś osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Umyte śliwki zalać 2-3 łyżkami wina, odstawić na 2 godziny.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w grube plastry,
skropić sokiem z cytryny i wymieszać z miodem oraz szałwią.
Dodać obraną podzieloną na cząstki pomarańczę.
Farszem nadziać gęś, zaszyć.
Całą tuszkę nasmarować masłem, ułożyć w brytfannie, zalać 2-3 łyżkami wrzątku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C.
Piez skrapiając winem i polewając wytwarzającym się sosem, aż mięso będzie miękkie.
Sparzone rodzynki, osączyć, zalać rumem i miodem, wymieszać z orzechami.
Jabłka wydrążyć, napełnić farszem rodzynkowym.
Na 25 minut przed końcem pieczenia ustawić je wokół gęsi.
Upieczoną gęś przenieść na półmisek żaroodporny, obok ustawić jabłka.

Podawać:

Udekorowane gałązką jodły lub ostrokrzewu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie