Drób: Rolada z udźca indyczego

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • 1 udziec indyczy bez kości
  • 1 jajko
  • kilka boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szypta kminku
  • szypta czosnku granulowanego
  • szypta bazylii
  • szypta  majeranku
  • szypta pieprzu ziołowego
  • oliwa z oliwek

Przyrządzenie:

Udziec rozciąć i rozklepać na płaski płat mięsa.
Natrzeć przyprawami, skropić oliwą, zwinąć, przykryć folią i włożyć do lodówki na noc.
Cebulę, czosnek i boczniaki pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Do cebuli i grzybów dodać jajko, wymieszać.
Rozwinąć mięso, rozłożyć na nim farsz, zrolować i związać sznurkiem.
Włożyć do rękawa foliowego i piec w piekarniku przez około 1,5 godziny.

Podawać:

Pokrojone w plastry.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie