Drób: Pulpety Teriyaki

Remigisz Szulc
29.10.2015

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa indyczego
  • 2 cebulki dymki pokrojone w kostkę
  • 1 roztrzepane jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

sos:

  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 szklanka marynaty teriyaki
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

Przyrządzenie:

Połączyć w miseczce wszystkie składniki oprócz oliwy.
Dobrze wymieszać, wyrobić i uformować około 20 klopsików.
Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, obsmażyć na brązowo klopsiki ze wszystkich stron.
Zrobić sos: czosnek, teriyaki, sos sojowy połączyć w miseczce.
Gdy klopsiki są już rumiane polać sosem, przykryć
i dusić ma wolnym ogniu przez około 20 minut.

Podawać:

Z ryżem na sypko, posypane szczypiorkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie