Składniki:
Przyrządzenie:
Tuszki przepiórcze moczyć przez dwie godziny w zimnej osolonej: wodzie 6 łyżek soli na 1 litr wody.
Rozgnieść w moździerzu pieprz z solą i jałowcem, dodać paprykę, wymieszać.
Wymieszać oliwę z winem i octem, dodać suche przyprawy.
Do wnętrza każdego ptaka wlać łyżeczkę żubrówki, wsypać rozmaryn,
nastepnie włożyć rozcięty na połowę ząbek czosnku i plaster boczku.
Wysmarować tuszkę dokładnie marynatą, zamknąć w spożywczym plastikowym worku
i marynować w lodówce minimum przez 4 godziny.
Na godzinę przed pieczeniem wyjć drób z lodówki, by doszedł do temperatury pokojowej.
Przed pieczeniem do wnętrza każdej tuszki włożyć łyżkę konfitury cebulowej.
Nagrzać piekarnik do 200°C i piec drób w żaroodpornych naczyniach przez 40 minut,
smarując wytwarzającym się sosem.
źródło: Paul Wieczor