Drób: Pipek

Mariusz Siwko
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg gęsich żołądków
  • 500 g cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przyrządzenie:

Żołądki umyć, włożyć do miski i sparzyć wrzątkiem.
Osączyć, znowu włożyć do miski i sparzyć jeszcze trzy razy.
Do brytfanny wlać oliwę, rozgrzać ją, wsypać posiekaną cebulę, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zeszklić.
Smażyć 5 minut, a potem włożyć sparzone żołądki.
Przyprawić solą, pieprzem i curry, zalać niedużą ilością wody.
Dusić 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Co jakiś czas zamieszać i uzupełniać wodę.
Wsadzić brytfannę do gorącego piekarnika na 30 minut.
Po 15-20 minutach odkryć, aby potrawa przyrumieniła się.

Podawać:

Z plackami ziemniaczanymi lub ziemniakami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie