Drób: Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami

Maciej Piwowski
29.10.2015

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 450 g wątróbek z kurczaka, oczyszczonych z błonek i pokrojonych na kawałki
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • pęczek posiekanego koperku
  • 340 g długoziarnistego ryżu
  • szczypta szafranu
  • natka pietruszki

Przyrządzenie:

W rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni stopić masło,
dodać czosnek i cebulę, smażyć przez kilka minut.
Włożyć orzeszki piniowe i rodzynki, smażyć przez 2 minuty.
Dodać ziele angielskie, bazylię, włożyć wątróbki i smażyć, aż się podrumienią.
Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i koperek.
Zdjąć z patelni i przełożyć do miski.
Na tłuszcz, pozostały ze smażenia wątróbki wsypać ryż, smażyć, mieszając, przez kilka minut.
Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, kiedy ryż spije cały płyn.
Dodać wątróbkę i delikatnie wymieszać.
Przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.
Przegarnąć widelcem.

Podawać:

Udekorowane szafranem i natką pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie