Drób: Piersi z kurczaka z imbirem, kolendrą i kminkiem

Mariusz Siwko
29.10.2015

Składniki:

  • 4 oczyszczone, pojedyncze piersi z kurczaka
  • 100 g obranego, startego imbiru
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki nasion kminku
  • 2 pęczki kolendry
  • 2 limonki
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • 1 l oleju słonecznikowego

Przyrządzenie:

Pokroić cebulę na ćwiartki, wrzucić do robota kuchennego.
Dodać czosnek, trawę cytrynową, imbir i kminek, zmiksować.
Przełożyć do garnka i rozpłaszczyć łyżką na dnie.
Dodać posiekaną kolendrę, mięso przyprawić solą i pieprzem, posypać startą skórką z limonki.
Pokroić limonki na ćwiartki, wyciśnąć sok na kurczaka, wymieszać.
Ułożyć piersi z kurczaka na masie w garnku, zalać 0,5 l oleju i 0,5 l wody.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie