Drób: Piersi z kurczaka nadziewane bananami

Mateusz Nowak
29.10.2015

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 banany pokrojone w kostkę
  • 2 banany pokrojone w grube plastry
  • 500 g sera Gorgonzola
  • 3 czerwone papryki pokrojone w plastry
  • 3 suszone, posiekane figi
  • 2 łyżki stołowe świeżego, posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Wyciąć nożem 5 cm szczelinę w grubszej części każdego filetu, aby utworzyła się kieszonka.
Zmieszać razem pokrojone w kostkę banany, figi, 1 łyżkę rozmarynu, ser, sól i pieprz.
Włożyć łyżeczką ¼ nadzienia do każdej kieszonki. Wykałaczkami zamknąć szczeliny.
Rozgrzać olej w rondlu do pieczenia.
Włożyć piersi z kurczaka i obsmażać każdą stronę na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty.
Następnie posmarować kurczaka miodem i przełożyć na półmisek.
Włożyć pokrojone w plastry banany i paprykę do wcześniej używanego rondla,
posypać rozmarynem i obsmażać każdą stronę przez około 3 minuty.

Podawać:

Ze smażonymi bananami i papryką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie