Drób: Piersi z kurczaka faszerowane z migdałowym kuskusem

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • 100 g kuskusu
  • 2 cebule czerwone
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 40 g płatków migdałów
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżka mięsistych rodzynek sułtańskich
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mini kostka przyprawowa Oregano Knorr
  • sól
  • pieprz
  • 4 duże pojedyńcze piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Przygotować kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę pokroić w piórka i zeszkli°C na oleju.
Dodać migdały, czosnek i rodzynki, szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Doprawić kostką przyprawową oraz solą i pieprzem.
Rozciąć piersi tak, żeby powstała kieszonka.
Doprawić piersi solć i pieprzem.
Podsmażyć bardzo szybko na gorącej oliwie.
Nałożyć nadzienie z kuskusu i ułożyć piersi w foremce do zapiekania.
Piec około 10-15 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie