Drób: Piersi kurczaka z pieczarkami

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • 4 połówki piersi kurczaka
  • 80 g mąki
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 120 g małych pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 4 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

Przyrządzenie:

Piersi z kurczaka na desce przykryć folią i dłonią uderzać, aż będą cieńsze.
Kawałki piersi posypać mąkę, pieprzem, czosnkiem i papryką w proszku.
Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę i masło.
Na patelnię włożyć mięso i smażyć z obu stron, aż się zezłocą.
Zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu i odstawić.
Na patelnię wrzucić grzyby i dymkę, w razie potrzeby dodać trochę więcej masła i smażyć do miękkości.
Dodać wino i sok z cytryny, gotować pod przykryciem przez 1 minutę.
Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię i dusić przez kilka minut.

Podawać:

Z ryżem na sypko i blanszowanymi brokułami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie