Drób: Piersi kurczaka nadziewane porami

Antoni Kwapisz
29.10.2015

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • biały pieprz

nadzienie:

  • 2 pory
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 4-5 łyżek śmietany 22%
  • 1 jajko
  • sól
  • biały pieprz

sos:

  • ½ szklanki śmietany 22%
  • 1 łyżka pasty kawiorowej
  • sól
  • biały pieprz

Przyrządzenie:

Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć pieprzem i skropić sosem sojowym.
Przygotować nadzienie:
pory oczyścić, obciąć korzenie i ciemnozielone liście, starannie wypłukać, osuszyć i pokroić w cienkie krążki.
Przelać je na sicie wrzącą wodą i osączyć.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim pory wlać do nich 2-3 łyżki wody.
Patelnię zdjąć z ognia, do porów dodać ser, śmietanę i jajko.
Nadzienie doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Na płat mięsa nałożyć nadzienie i przykryć je drugim płatem mięsa,
oba płaty spiąć szpilkami kuchennymi i obwiązać nitką.
Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać winem
i dusić pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut.
Tuż przed podaniem usunąć nitki, wyjąc szpilki i pokroić piersi wraz z nadzieniem na grube plastry.
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z pastą kawiorową, dodać do sosu od duszenia i podgrzać, nie gotować!
Doprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Z zielonym makaronem, surówką i sosem w osobnym naczyniu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie