Drób: Pierś z kurczaka w cieście piwnym

Mateusz Nowak
29.10.2015

Składniki:

  • piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka piwa
  • 8 łyżek mąki
  • sól
  • Vegeta
  • pieprz cytrynowy
  • cukier
  • ½ cytryny
  • olej

Przyrządzenie:

Piersi kurczaka pokroić w cienkie plastry, posolić, opruszyć Vegetą, pieprzem cytrynowym.
Wycisnąć sok z cytryny do miseczki, sokiem polać mięso.
Odstawić do lodówki na 1 godzinkę.
Do miski wbić jajko, dodać proszek do pieczenia, mąkę i dużą szczyptę soli i cukru.
Dokładnie wymieszamć, wlać piwo i ponownie starannie wymieszać.
Odstawić do lodówki na niecałą godzinę.
Na patelni rozgrzać olej.
Kawałki kurczaka maczać w cieście z obu stron, kłaść na patelnię i smażyć z dwóch stron na chrupko.
Gotowe odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Podawać:

Do ryżu na sypko.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie