Drób: Pierś z kaczki pieczona w winie z owocami

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • 2 duże piersi z kaczki, około 1 kg
  • 4 twarde i kwaśne gruszki
  • 4 jabłka Granny Smith
  • 6 szalotek
  • ½ butelki czerwonego, półwytrawnego wina
  • 50 ml żurawinówki
  • duża gałązka rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • duża szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Piersi pozbawić zbędnego tłuszczu, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Posiekać szalotki w średnie piórka i obsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu, odłożyć do miseczki.
Skórę piersi naciąć ostrym nożem w gęstą kratkę, tak aby nie uszkodzić mięsa pod skórą.
Drugą stronę piersi solidnie natrzeć solą i świeżo mielonym pieprzem.
Obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie przez około 10 minut, potrząsając często patelnią.
Piersi odwrócić, smażyć jeszcze kilka minut, przełożyć do miski i ciasno zawinąć folią.
Pozostały na patelni tłuszcz zalać winem,
dodać zeszklone szalotki, kieliszek żurawinówki, całą gałązkę rozmarynu, listki laurowe i majeranek.
Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i włożyć do wywaru ćwiartki obranych i wypestkowanych owoców.
Przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.
Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć dookoła owocami i zalać całość sosem winnym z patelni.
Piec przez 45 minut, często polewając wywarem - jeśli nie są jeszcze wystarczająco miękkie, dopiec.

Podawać:

Przekrojone na pół, z owocami, obficie polane wywarem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie