Drób: Pierś kurczaka w tymianku

Mariusz Siwko
29.10.2015

Składniki:

  • ¼ szklanki soku cytrynowego
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • sól
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 kg piersi kurczaka
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • cząstki cytryny
  • gałązki tymianku

Przyrządzenie:

Wymieszać sok cytrynowy z pieprzem i szczyptą soli.
Wlewać oliwę, powoli, ciągle mieszając, aż powstanie emulsja.
Piersi kurczaka lekko spłaszczyć gładką stroną tłuczka lub wałkiem do ciasta.
Gotowe kotleciki przełożyć do foliowego woreczka, wlać przygotowaną marynatę.
Woreczek mocno zawiązać i włożyć do lodówki na 30 minut.
Przygotować mieszankę ziół, mieszając w miseczce wszystkie jej składniki.
Zamarynowane mięso osączyć, upiec na grillu, 2 minuty z każdej strony.
Na każdym kawałku mięsa ułożyć porcję posypki ziołowej.

Podawać:

Udekorowane cząstkami cytryny i gałązkami tymianku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie