Drób: Pierś kurczaka w panierce

Antoni Kwapisz
29.10.2015

Składniki:

  • piersi z 1 kurczaka
  • sól
  • ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ oleju
  • mrożona marchewka w kostkę z groszkiem

Przyrządzenie:

Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół.
Posolić, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju w niedużych porcjach, tak aby nie spadła temperatura oleju.
Mrożone warzywa ugotować do miękkości w bardzo małej ilości osolonej wody.
Pozostawić kilka łyżek płynu, resztę wylać.
Dodać masło, sól i pieprz, chwilę gotować razem.
Wlać śmietankę. Jeśli sos jest bardzo płynny zaprawić odrobiną mąki.

Podawać:

Z ziemniakami z wody i gotowanymi warzywami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie