Drób: Pieczony udziec indyczy

Maciej Piwowski
29.10.2015

Składniki:

  • 1,2 kg udźca indyczego
  • Vegeta
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta kurkumy
  • czosnek granulowany
  • 1 kostka bulionu indyczego
  • 1 szklanka wody

Przyrządzenie:

Mięso opłukać, natrzeć obficie przyprawami.
Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Udziec włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wodę tak, aby nie spłukać przypraw.
Wkruszyć kostkę bulionu.
Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika. Piec w temperatrze 190-200°C przez godzinę.
Po godzinie zdjąć pokrywkę i piec przez kolejną godzinę, polewając dość często powstałym sosem.

Podawać:

Na gorąco lub na zimno.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie