Drób: Pieczony kurczak z czosnkiem i pomidorkami cherry

Remigisz Szulc
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 szklanka przekrojonych na pół pomidorków cherry
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina

Przyrządzenie:

Podgrzać piekarnik do 160°C.
Umyć i osuszyć udka kurczaka, odzielić uda od podudzi.
Włożyć mięso kurczaka do żaroodpornego naczynia.
Ułożyć pomidory wokół kurczaka.
Posypać posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Skropić oliwą z oliwek i białym winem.
Piec przez 45-60 minut lub do momentu gdy mięso się zrumieni.
W razie potrzeby przykryć folią aluminiową aby uniknąć przypalenia.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie