Drób: Pieczone skrzydełka curry

Remigisz Szulc
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta oregano
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta imbiru
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Ze skrzydełek odciąć lotki.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Jogurt wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem i przyprawami:
curry, oregano, ostrą papryką, słodką papryką, imbirem, solą i pieprzem.
Marynatą zalać skrzydełka, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 2 godziny.
Lekko osączone mięso kłaść na mocno rozgrzany ruszt.
Piec 10–15 minut, odwracając od czasu do czasu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie