Drób: Pieczone podudzia z kurczaka z koperkiem

Maciej Piwowski
29.10.2015

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-5 gałązek koperku, posiekanego
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 6-8 podudzi kurczaka

Przyrządzenie:

W miseczce wymieszać oliwę, koperek, ocet winny, sól i pieprz.
Dodać podudzia z kurczaka, wymieszać w przyprawach, przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
Umieścić mięso w żaroodpornym naczyniu, wlać na wierzch pozostałą marynatę.
Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut.
Odkryć i piec jeszcze przez 2-3 minuty, aż skóra przybierze złoty kolor.
Mięso przełożyć na półmisek.

Podawać:

Udekorowane kilkoma gałązkami koperku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie