Składniki:
Przyrządzenie:
Zamrożone mięso rozmrazić powoli, najlepiej w lodówce.
Zarówno mięso świeże jak i ewentualne rozmrożone umyć starannie.
Marynata:
rozdrabniać czosnek i tymianek, dodać sok z cytryny, sól i paprykę.
Marynatę wklepać w gęś i włożyć do głębokiego naczynia, układając skórą do dołu.
Pozostawiać w chłodnym miejscu na noc.
Pierś umieścić w naczyniu do pieczenia, tym razem skórą do góry.
Podlać 2 łyżkami wody i skropić wodą z wierzchu.
Piec pod przykryciem około 70 minut w temperaturze 180°C.
W połowie pieczenia zdjąć przykrycie i polać kilkakrotnie sosem i piec bez przykrycia.
Jeśli mięso zarumienia się z wierzchu zanadto – przykryć ponownie.
Po zakończeniu pieczenia poczekać aż mięso ostygnie i podzielić je na połowy wzdłuż kości grzbietowej,
a następnie skrawać w cienkie, nieco ukośne plastry.
Podawać:
Na zimno, z borówką lub żurawiną.